Сканиране на диапозитиви и негативни ленти – професионално


Диапозитиви или негативи?

Често се задава въпросът: "Кое е по-добре - диапозитивен филм или негативен филм?" Тоест дали когато снимаме с лента е хубаво да сложим по-традиционния негативен филм или да заложим на диапозитивен "защото така правят професионалистите".

Истината е, че както толкова много неща във фотографията, и двата вида ленти имат своите плюсове и минуси. Важно е да разберем какви са, за да решим кое е по-подходящо за конкретния случай.

Добрата новина е, че както диапозитивните филми, така и негативните са се подобрили значително през последните няколко години. Постиганото качество и с двата вида ленти вече е много по-добро отколкото ако се съпостави с по-старите произведени филми.

skanirane-2Кое е хубавото на диапозитива?

На първо място е позивният образ. С диапозитивите виждаме това, което сме заснели. За професионалните фотографи това е голямо предимство, тъй като може да се види резултатът от настройките на конкретния фотоапарат върху изображението, както и да се прецени дали определени сцени са преекспонирани или недостатъчно експонирани.

Друго предимство е свързано със сканирането на диапозитиви. Когато мине време и се забравят точните тонове на дадено изображение, сканирането на негативи предполага досещане, докато при диапозитивите се виждат точните тонове. Което е от изключителна важност, когато е нужно постигане на акуратност при цветовете.

Изображенията от диапозитиви са с висок контраст и наситеност на цвета, като изображението "изскача". Ефектът е особено добър при сцени с по-нисък контраст и пейзажи.

Но тогава защо не се използват диапозитивни филми повсеместно?

Работата с диапозитивни филми е по-трудна. Когато снимате с негативна лента, дори ако допуснете някои грешки при експонирането, последващата обработка и принтиране на хартиената снимка в голяма степен ще компенсират. Ако не се справите при диапозитивната лента, обикновено няма какво да се направи, за да се спаси изображението.

Поради големия контраст и наситеност на диапозитивното изображение, при ярките сцени ще се загубят подробностите в по-тъмните места. Това е така нареченият тонален обхват на филма, който при негативната лента е много по-голям. Съвременните хартии, на които се отпечатват снимките, не винаги отразяват широкия тонален обхват и са нужни настройки. При негативната лента може да се прояви творчество при отпечатването и да се постигнат различни ефекти при наситеността и осветеността.

Недостатък на диапозитивите също е, че обикновено те се гледат със специално оборудване - диапрожекционен апарат, или лупа и светеща маса. Отпечатването на хартиени изображения от диапозитиви обикновено е по-скъп и трудоемък процес, който отнема повече време.

Доскоро диапозитивните филми не можеха да улавят високоскоростни изображения. Макар днес вече да са разработени възможности за това, негативният филм остава предпочитан в тези ситуации.

Но защо пък всички не използват негативни ленти?

Е, поради споменатите вече причини. Не всички фотографи желаят да разчитат на хартиени снимки и принтери. Освен това, за професионалистите е важно да се учат от грешките си. Диапозитивите ще ги покажат, докато отпечатаните от негативи снимки често ще бъдат с оправени грешки от умните съвременни принтери.

Базова цена за  цифровизиране на диапозитивни и негативни кадри за размер до 35 mm и резолюция 1200 dpi:

Брой диапозитиви / негативи (кадри) Цена за сканиране
1 – до 10 кадъра 4,00 лв. за кадър
1 – до 20 кадъра 3,70 лв. за кадър
1 – до 30 кадъра 3,50 лв. за кадър
1 – до 40 кадъра 3,30 лв. за кадър
над  50 кадъра 3,00 лв. за кадър

За сканиране с резолюция 2400 dpi х 2 от базовата цена, 3200 dpi x 3, 4800 dpi x 4, 6400 dpi x 5, 9600 dpi x 6, 12800 dpi x 7 от базовата цена.

За сканиране с резолюция, различна от описаните се изчислява пропорционално от базовата цена.

 

Важно! Ценообразуване с отстъпки при натрупване.

За всеки клиент, който използва нашите услуги за цифровизиране, предоставяме по-изгодни ценови условия при следващи поръчки. За всяка нова поръчка, която ни възложите, ще натрупаме обработените вече от нас материали от предишните ваши заявки. Така ще формираме цената за вашата настояща поръчка с отстъпка.

Например, ако предишен път сте прехвърлили при нас материал общо 50 броя, а вашата настояща поръчка е 30 броя, ще изчислим общата бройка (50 от предишната вече извършена услуга, и 30 от настоящата предстояща за цифровизиране). Така ще ни възложите да направим 30 броя (сега), а ще платите по цени с преференциална отстъпка за 80 броя общо.

Вашето доверие към услугата ни ще уважим с непрекъснато намаляващи цени.

Изчисляването на цени за услуги по цифровизация съгласно схемата за намаляващо ценообразуване не е обвързано с никакви други условия и важи за всички наши клиенти. Необходимо е при възлагането на последваща поръчка единствено да съобщите за вече извършени предишни услуги по цифровизиране на ваши материали, за да направим коректното изчисление.