Диапозитиви или негативи?


Диапозитиви или негативи?

Често се задава въпросът: "Кое е по-добре - диапозитивен филм или негативен филм?" Тоест дали когато снимаме с лента е хубаво да сложим по-традиционния негативен филм или да заложим на диапозитивен "защото така правят професионалистите".

Истината е, че както толкова много неща във фотографията, и двата вида ленти имат своите плюсове и минуси. Важно е да разберем какви са, за да решим кое е по-подходящо за конкретния случай.

Добрата новина е, че както диапозитивните филми, така и негативните са се подобрили значително през последните няколко години. Постиганото качество и с двата вида ленти вече е много по-добро отколкото ако се съпостави с по-старите произведени филми.

skanirane-2Кое е хубавото на диапозитива?

На първо място е позивният образ. С диапозитивите виждаме това, което сме заснели. За професионалните фотографи това е голямо предимство, тъй като може да се види резултатът от настройките на конкретния фотоапарат върху изображението, както и да се прецени дали определени сцени са преекспонирани или недостатъчно експонирани.

Друго предимство е свързано със сканирането на диапозитиви. Когато мине време и се забравят точните тонове на дадено изображение, сканирането на негативи предполага досещане, докато при диапозитивите се виждат точните тонове. Което е от изключителна важност, когато е нужно постигане на акуратност при цветовете.

Изображенията от диапозитиви са с висок контраст и наситеност на цвета, като изображението "изскача". Ефектът е особено добър при сцени с по-нисък контраст и пейзажи.

Но тогава защо не се използват диапозитивни филми повсеместно?

Работата с диапозитивни филми е по-трудна. Когато снимате с негативна лента, дори ако допуснете някои грешки при експонирането, последващата обработка и принтиране на хартиената снимка в голяма степен ще компенсират. Ако не се справите при диапозитивната лента, обикновено няма какво да се направи, за да се спаси изображението.

Поради големия контраст и наситеност на диапозитивното изображение, при ярките сцени ще се загубят подробностите в по-тъмните места. Това е така нареченият тонален обхват на филма, който при негативната лента е много по-голям. Съвременните хартии, на които се отпечатват снимките, не винаги отразяват широкия тонален обхват и са нужни настройки. При негативната лента може да се прояви творчество при отпечатването и да се постигнат различни ефекти при наситеността и осветеността.

Недостатък на диапозитивите също е, че обикновено те се гледат със специално оборудване - диапрожекционен апарат, или лупа и светеща маса. Отпечатването на хартиени изображения от диапозитиви обикновено е по-скъп и трудоемък процес, който отнема повече време.

Доскоро диапозитивните филми не можеха да улавят високоскоростни изображения. Макар днес вече да са разработени възможности за това, негативният филм остава предпочитан в тези ситуации.

Но защо пък всички не използват негативни ленти?

Е, поради споменатите вече причини. Не всички фотографи желаят да разчитат на хартиени снимки и принтери. Освен това, за професионалистите е важно да се учат от грешките си. Диапозитивите ще ги покажат, докато отпечатаните от негативи снимки често ще бъдат с оправени грешки от умните съвременни принтери.

Услугата по цифровизиране на диапозитивни и негативни кадри е на следните цени:

Брой диапозитиви / негативи (кадри) Цена за сканиране
1 – до 10 кадъра 3,00 лв. за кадър
1 – до 20 кадъра 2,70 лв. за кадър
1 – до 30 кадъра 2,50 лв. за кадър
1 – до 40 кадъра 2,30 лв. за кадър
1 – до 50 кадъра 2,00 лв. за кадър
1 – до 60 кадъра 1,80 лв. за кадър
1 – до 100 кадъра 1,50 лв. за кадър
1 – до 200 кадъра 1,30 лв. за кадър
1 – до 300 кадъра 1,00 лв. за кадър
1 – до 400 кадъра и повече 0,80 лв. за кадър