Направете сами своето продуктово фотографиране


Ние имаме богат опит в извършването на продуктово фотографиране и се гордеем с успешните проекти, които сме реализирали за нашите партньори и контрагенти. Все пак сме наясно, че не всички имат възможност да ползват професионални услуги и ще предпочетат сами да заснемат своите продукти.

Съществуват множество техники за успешно заснемане на продуктова фотография, като тук ще ви разкажем за "Техника на прозореца". С тази техника и малко усилие от ваша страна бихте могли да се сдобиете с доброкачествени продуктови изображения, ако сте притеснени от бюджет или по други съображения не можете да се възползвате от външни фотографски услуги.

Какво ви е необходимо
Техниката за заснемане е в основата на фотографията, но е и източник за най-голямото объркване при повечето хора. Не е нужно да похарчвате солидни суми за високотехнологично оборудване, така че внимавайте и не се впускайте в закупуване на последните "джаджи" от специализираните магазини за техника.

Productova-2Фотоапарат
Ще предположим, че вече разполагате с фотоапарат, но ако нямате и решите да закупите такъв за вашия бизнес, не се впускайте в най-скъпите и професионални модели. Макар последният модел фотоапарат да ви предоставя снимки с отлично качество, ще допуснем, че нямате нужда от чак такова оборудване (а ако имате бюджет за професионален фотоапарат без самите вие да сте професионален фотограф, горещо препоръчваме да предоставите продуктовото фотографиране на специалисти, които се занимават с такъв тип дейност и имат нужния опит - като нас!). Добри марки апарати, на които можете да заложите и които са популярни у нас, са Nikon, Canon, Sony, Olympus.

Запомнете, че не само фотоапаратът е отговорен за добрите снимки, но също другите важни избори като осветление, експозиция, композиция и последваща обработка на изображенията.

Статив (триножник)
За да получите добри изображения е нужно да осигурите област на контрастен фокус, която да е най-голямата възможна за вашия фотоапарат. Скоростта на затваряне на блендата също е от значение, особено при по-слабо осветление, както вероятно ще се получи при вашето снимане. Ако блендата се затваря по-бавно, вероятността да не можете да удържите апарата неподвижен е голяма. Нужно е да осигурите неподвижност, за да не се получи размазване на образа на продукта, а тя се постига със статив.

Бял фон
Необходимо е да осигурите фонов екран, пред който продукът и последващото му фотографско изображение ще изпъкнат добре и контрастно. Във фотографските ателиета и специализирани магазини се продават специални фонове от различни материали като хартия, полимер, PVC, текстил и т.н. Осигурете си фон, задължително в бял цвят, за да осигурите максимален контраст и лекота при последващата дигитална обработка на получените изображения.

Маса
За преносимото ви фотостудио за продуктово фотографиране е добре да се сдобиете със сгъваема маса, като идеалните размери са между 55 и 65 см ширина.

Хартиено тиксо, обикновен скоч или друга залепваща лента
В зависимост от масата, с която разполагате, ще е нужно да закрепите своя фонов екран, за да постигнете нужната извивка. Хартиеното тиксо е най-подходящо, защото лесно се използва и след отстраняването му не остават следи или поражения по повърхностите.

Помещение
Най-доброто помещение за вашето студио трябва да има голям прозорец до перпендикулярна стена. Колкото повече слънчева светлина прониква (т.е. колкото е по-голям прозорецът) толкова по-добре ще бъде за реализиране на фотографиите.

Да подредим площадката за снимане
Казахме, че в помещението има голям прозорец, а до него перпендикулярно стена. Опрете вашата маса до стената и приближете максимално до прозореца, но гледайте върху масата да не попада сянката от перваза. Прозорецът трябва да е на 90 градуса вляво или вдясно на масата. Колкото сте по-близо до него, толкова по-мека ще бъде светлината. И не забравяйте да изключите всички осветителни тела, докато снимате, за да осигурите правилната осветеност.

Закрепете с хартиено тиксо фоновия лист на стената над масата, така че той да се спуска към повърхността на масата и да се извие, за да я покрие и да достигне срещуположния ръб далеч от стената (направете си нещо като "ски писта" от фоновия лист). Листът е вертикален и с извиване става хоризонтален. Меката извивка ще осигури равномерен фон без ръбове.

Поставете продукта по средата на фона върху масата. Можете с парчета бял картон да си осигурите допълнително вторично осветление - сгънете парче картон под формата на буква Г и го поставете встрани на продукта от далечната спрямо прозореца страна. Така картонът ще отразява слънчевата светлина и допълнително ще осветява сенчестата част на продукта.

Настройте фотоапарата си
- Включете баланса на бяло на "автоматично" (търсете настройка AWB или WB)
- Изключете светкавицата
- Настройте фотоапарата на най-голямата възможна резолюция за изображение, която поддържа
- По възможност изберете ръчни настройки за фотоапарата, защото така нищо няма да се изменя докато снимате (изберете настройка f/stop на най-голямото възможно число, това е скоростта на затваряне на блендата, за да постигнете дълбочина и контраст)
- Ако не можете или не се получава с ръчните настройки, оставете автоматичните - вероятно резултатът ще бъде съвсем задоволителен.
- Ако използвате увеличение (zoom), използвайте само оптично. Дигиталното увеличение ще развали качеството на изображението.

Снимката
Щом заснемете един или повече кадри, отделете време и разгледайте резултата внимателно на компютърния екран. Оценете, снимайте повторно, експериментирайте. Не бързайте и помнете, че от тези изображения впоследствие ще зависи доколко атрактивни ще изглеждат продуките за вашите потенциални и действителни клиенти.

Последващи обработки
Тук оставяме на вашия опит, възможности за работа с графичен софтуер и умения да обработите изображенията. Ако сте следвали нашите съвети, би трябвало да сте получили максимално добри изходни снимки с мек светлосив фон, които след това лесно могат да се обработят.